Boing All-Service

En person i röd skjorta står framför en hög, tät häck, troligen på väg att klippa granhäck. Två stegar lutar sig mot häcken med klippta grenar utspridda på marken. Bakgrunden presenterar träd med höstlövverk under en delvis molnig himmel.

Här hjälper vi en kund att klippa granhäck

Om du vill ha hjälp med att klippa en granhäck eller någon annan typ av häck som behöver trimmas eller tas hand om så kan vi på Boing All-Service hjälpa dig. Här ser du ett tidigare projekt där vi hjälper en kund med att klippa ner en 30 meter lång och 4 meter hög granhäck.

Längre ner kan du läsa mer om hur man kan göra när man ska klippa och ansa en häck och vad som kan vara bra att tänka. Vi kommer också att dela med oss av några enkla tips för dig som vill testa på att klippa din egna häck.

Vad är en granhäck och vad används dom till?

En granhäck är en typ av vintergrön häck som består av flera granar som planteras nära varandra. I Sverige så har granhäcken använts i flera hundra år och är ett snyggt och effektivt insynsskydd som minskar bullernivå och ger ett visst skydd mot vinden.

Det finns många olika sorters granar och barrväxter som man kan använda sig av för att plantera en häck. Några av de sorter som man kan använda sig utav är:

  • Tuja
  • Idegran
  • Hybrididegran
  • Cypress
  • Blågran

Att ta hand om en granhäck är enkelt då den i princip klarar sig själv förutom att den behöver klippas och beskäras regelbundet för att hålla sig frisk och tät. Här nedan kan du läsa om hur man klipper en granhäck.

Hur man klipper en granhäck

Att klippa en häck kan göras på olika sätt men för att enkelt förklara hur man gör för den som inte har klippt en häck tidigare så nedan läsa steg för steg hur man klipper en granhäck.

  1. Börja med att ta bort döda, sjuka eller skadade grenar från häckens bas med en sekatör eller en såg beroende på grenarnas tjocklek.
  2. Använd sedan en häcksax med långa handtag eller en eldriven häcksax för att trimma häckens sidor jämnt. När du klipper häcken så börja nerifrån och jobba dig uppåt så blir det enklare att få en jämn form på häcken. Börjar man uppifrån så är risken större att du får en ojämn klippning även kallad för ”trappstegseffekten”.
  3. Avsluta med att trimma toppen av häcken med en häcksax eller elektrisk häcksax för att skapa en fin och jämn finish.

När du klipper bort skadade, sjuka eller döda grenar så var försiktig med att inte klippa för långt in på stammen. Om grenarna klipps för tätt inpå så finns det en risk att granhäcken tar skada, torkar ut och i värsta fall dör.Man ska inte heller bli för försiktig så en bra tumregel är att klippa några centimeter från grenens fäste.

En annan viktig sak är att man ska vara noga med att lämna de gröna barren kvar på grenarna för att få en tillväxt i snittet. Annars riskerar man att häcken tar skada och får en brun färg som inte går att få bort.

När ska du klippa din häck? 

Den bästa tiden för att klippa en granhäck är under hösten då häckens tillväxt stannat av. Detta sker vanligtvis i september och oktober. Genom att beskära på hösten får granhäcken tid att återhämta sig och läka före vintern.

Du kan också klippa häcken på våren, men då är det viktigt att inte klippa för tidigt då granhäcken kan ta skada om det blir för kallt. Om du vill ge din granhäck lite extra kraft kan du klippa den två gånger om året, en gång på våren och en gång på hösten.

Med lite kunskap och rätt verktyg är det enkelt att klippa och beskära sin granhäck. 
Om du fortfarande inte vet var du ska börja så hjälper vi på Boing All-Service gärna dig med din granhäck. Kontakta oss via vårt kontaktformulär eller ring oss på: 070 654 20 82 så hjälper vi dig.

Missa inte:

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *