Boing All-Service

Trädbeskärning i Flen och Katrineholm

När det kommer till träd och beskärning av träd finns det flera saker som är viktigt att tänka på och hur man gör med sin beskärning.

Att beskära sina träd är viktigt för att hålla det friskt och om du har ett fruktträd så handlar det också om att beskära så att man får en riklig skörd av frukt med mera. Tidigare har vi även skrivit om att beskära äppelträd.

I det här inlägget kan du läsa om när du ska beskära dina träd generellt, vad uppbyggnadsbeskärning och underhållsbeskärning är och vad man ska tänka på när man ska beskära sina fruktträd.

Skulle du behöva hjälp med att beskära träd i Katrineholm och Flen med omnejd så kan vi på Boing All-service hjälpa till med det.

Så vet du när du ska beskära dina träd?

Att beskära träd är en viktig del om du vill att dina träd ska växa rätt och må bra genom hela trädets liv. Man kan säga att man formar dom genom livet och att desto bättre du tar hand om dom desto vackrare och friskare blir dom.

Men när ska man beskära träden och hur vet man att det är rätt tid för det träd som du har tänkt att beskära. Det är ganska enkelt när man väl kan det så här kommer det ett tips på hur du kan hålla koll på när du ska beskära dina träd.

JAS-Perioden
Man brukar säga att den bästa tiden för att beskära ett träd är under JAS-perioden alltså Juli, Augusti och September. Men det finns ju träd som inte behöver beskäras då och så finns det träd som måste beskäras då.

Om ditt träd är ett träd som är extra känsligt för beskärning även kallad “blödare” så kan JAS-perioden vara den bästa tiden för att beskära dina träd så att det inte tar skada.

Vårvinter
Men träd som inte är känsliga kan man beskära redan på vårvintern alltså övergångsperioden mellan vintern och våren som sker någonstans mellan februari och maj.

Dom här träden är inte lika känsliga för beskärning och klarar därför beskärning bättre.

Sammanfattning: Om du har ett känsligt träd som klassas som en blödare så ska du alltså beskära trädet under JAS-perioden. Men om det inte klassas som en blödare kan du beskära det under vårvintern eller under JAS-perioden.

Uppbyggnadsbeskärning

Att plantera och skörda frukt från det man har planerat är alltid roligt men för att få ett träd eller buske för den delen att växa rätt så behöver man göra en uppbyggnadsbeskärning.

En uppbyggnadsbeskärning är när man beskär och formar trädet eller busken i ung ålder så att man slipper beskära det så mycket i vuxen ålder. Detta är både sparsamt för plånboken på lång sikt men även för trädet då det inte kommer att behövas beskäras lika ofta.

Behöver ni hjälp med att uppbyggnadsbeskära eller har några frågor om uppbyggnadsbeskärning så kan ni skriva till oss i kontaktformuläret nedan.

Beskärning av fruktträd

Ett fruktträd är ett träd som man ska beskära varsamt och anpassat till trädets form och växtsätt. Genom att beskära fruktträdet på ett korrekt sätt redan från början så får man ett välformat och starkt träd som ger mycket frukt av bra kvalitet.

När man beskär fruktträdet t,ex ett äppelträd så tar man bort grenar som korsar sig eller som växer inåt eller uppåt. Då blir det enklare att komma åt frukten och trädet får en bra form.

Ett regelbundet beskuret träd (underhållsbeskärning) ger ett friskare fruktträd med en större mängd frukt. Ni kan läsa mer om underhållsbeskärning nedan.

Underhållsbeskärning

Att underhållsbeskära ett träd är precis vad det låter som, man gör en beskärning av ett träd kontinuerligt för att forma det till ett friskt och starkt träd med en vacker krona.

När man underhållsbeskär tar man bort döda grenar, grenar som skaver mot varandra och skadade grenar som trädet inte längre har någon nytta av. Man avlägsnar även vattenskott för att gynna fortsatt utveckling av kronan och trädets fruktsättning. 

Underhållsbeskärning är ju precis som det låter. Man underhåller sitt fruktträd genom glesning av kronan. Du tar bort grenar som växer in mot trädet, ta bort skadade grenar, grenar som skaver mot varandra. Om du behöver ha hjälp med din beskärning av dina träd så kan vi på Boing All-Service hjälpa dig. Det enda du behöver göra är att kontakta oss via kontaktformuläret nedan eller ta kontakt med oss via telefon: 070-654 20 82 eller via vår mail: info@boingallservice.se

Fyll i kontaktformuläret för att boka tid för trädbeskärning