Boing All-Service

Beskära Äppelträd Flen och Katrineholm – Boing All-Service

Behöver du ha hjälp med att beskära din äppelträd i Flen eller i Katrineholm? Då har du kommit rätt för att vi på Boing All-Service kan hjälpa dig med det.

Vi har en lång erfarenhet av att beskära alla sorters olika äppelträd och andra fruktträd. Det enda du behöver göra är att ta kontakt med oss så sköter vi resten.

Beskärning av unga äppelträd

När man beskär unga äppelträd och andra unga fruktträd så är det viktigt att man gör det rätt och kontinuerligt så att trädet får dom bästa förutsättningarna.

Det första året för ett fruktträd är kanske det viktigaste året som man bör beskära det då man bygger upp själva kronan och formar det till att bli ett hållbart och friskt träd.

Beskärning av äldre äppelträd

Beskärning av äldre äppelträd behöver oftast bara en lättare beskärning, men om det inte är beskärt kontinuerligt så kan det behövas en mer omfattande beskärning. 

När man beskär äldre träd så tar man bort sjuka, döda och döende grenar för att hålla trädet friskt. Längst ut i kronan fortsätter man som tidigare och tar bort sådana grenar som växer i fel riktning, alltså inåt i kronan eller in i någon annan gren.

Varför beskär man fruktträd?

Anledningen till att man beskär ett träd är främst för att man vill forma trädet så att det inte växer sig för högt så att frukt inte går att nå eller får en för hög fallhöjd så att frukten slås sönder när det ramlar.

En annan anledning till att man beskär träd är för att ta bort döende, sjuka och döda grenar så att träda kan fortsätta växa och hålla sig friskt och producera massor av god frukt.

Tumregler för när det är som bäst att beskära dina äppelträd

Att man ska beskära sina träd är kanske en självklarhet om man vill få friska träd med mycket frukt.

Men när är det man ska utföra själva beskärningen? Här kan du läsa om olika tumregler som man brukar förhålla sig till när det är dags att beskära sin träd.

Vårvintern
Vårvinter infaller oftast i mars, innan saven stiger i trädet, och då är det dags för årlig underhållsbeskärning och föryngringsbeskärning.
Dela gärna upp och spara till JAS-perioden om det är mycket beskärning. Fortsatt uppbyggnadsbeskärning av unga träd.

JAS-perioden (juli, augusti, september)
Årlig underhållsbeskärning. Äldre träd med grövre grenar. Ta bort vattenskott. Om det bildats mycket vattenskott, ta bort 1/3 per år tills det är normal tillväxt.

Hösten
En bra tid att plantera och då göra den första uppbyggnadsbeskärningen av trädet.

Fyll i kontaktformuläret för att boka tid för beskärning av äppelträd