Boing All-Service

Här bygger vi en altan

Här nedan kan ni se en bild av en altan som vi byggde åt en kund. Altanen som vi byggde har en storlek på 25 kvadratmeter och kunden är mycket nöjd med resultat. Om du skulle behöva ha hjälp med att bygga en altan till er fastighet så kan ni kontakta oss så hjälper vi dig med allt ifrån ritning, inköp av material till utförande och bortforsling av överblivet material.

För dig som skulle vilja veta lite mer om vad en altan är, tips på vad man ska tänka på när man bygger en altan och för- och nackdelarna med att ha en altan så kan ni läsa mer nedan.

Du kanske också är intresserad av:

Vad är en altan?

Dom allra flesta vet vad en altan är hur den ser ut men det som många inte vet är att ordet altan kommer från latinet och på latin så heter det altus som betyder hög, vilket är lite ironiskt då en altan oftast är lite över markhöjd och inte så högt upp som t,ex en balkong.

En altan bygger man oftast i trä då man lägger ett trägolv som man fäster i pelare, stolpar eller kolonner. När man bygger en altan så bygger man den ut från fastigheten så att den är i anslutning med en vägg på t,ex en stuga eller en hus.

På en altan så kan man även montera altanräcken och en altandörr för att enkelt komma ut och in från altanen.

Vad som kan vara bra att tänka på när man ska bygga en altan

När man ska bygga en altan så finns det några saker som kan vara bra att tänka på  t,ex bygglov bör man kolla upp om man behöver innan man sätter igång.

Men du kan vara lugn för här har vi summerat allt som kan vara bra att tänka på när du ska bygga en altan.

Då behöver du ha bygglov för ditt altanbygge

Enligt boverkets hemsida så kan ett bygglov krävas om altanen räknas som en tillbyggnad eller nybyggnad. Höjden på altanen kan också spela in om du behöver ha bygglov för din altan eller inte.

En altan som inte kräver något bygglov får max sträcka sig 3,6 meter ut från din fastighet och får inte vara närmare än 4,5 meter till närmaste angränsande tomtgräns eller annan bebyggelse. Höjden på din altan får inte heller överstiga 1,8 meter från marken.

Källa: www.boverket.se/sv/byggande/bygga-nytt-om-eller-till/bygglov/altaner-uteplatser-och-uterum

Läge och storlek för din altan

När du bestämmer storleken på din altan är det alltid en bra idé att öka måtten lite så att man kan få plats med t,ex en grill, bord och stolar samt andra saker som parasol eller solstolar. Beroende på hur många som kommer att vara på altanen så kan en tumregel vara att 25 kvadrat fungerar bra för 4 personer medans 30 är bättre anpassat för ungefär 6 personer.

När du väljer plats för din altan ska du tänka på var solen går upp och ner. Att kunna koppla av på uteplatsen med familj och vänner på morgonen, mitt på dagen eller efter mörkrets inbrott är både trevligt och mysigt. Ett tips är att man bygger den i anslutning till köket så att du inte behöver gå så långt för att förbereda exempel frukosten, middagen eller fikat när vännerna kommer på besök.

Så kan man göra sin altan mer levande

När du bygger din altan så kan det också vara bra att tänka lite på hur du vill inreda och designa din altan. Ett tips om man vill göra sin altan mer levande och inbjudande är att använda dig utav växter och belysning.

Med växter så kan du både skapa en avslappnande, vacker och mysig miljö och med lite krukor, odlingslådor och en växtvägg så kan du göra underverk.

När det kommer till ljussättning så kan det vara bra att tänka på fixa med elen i samband med bygget av din altan. Ett tips är att bygga en pergola på altanen så att du t,ex kan hänga upp ljusslingor eller utomhus lampor för att skapa en vacker och festlig belysning.

En pergola är en enkel träkonstruktion som varken har väggar eller tak och man behöver oftast inte något bygglov för att bygga en pergola. Dock så kan det krävas ett bygglov om pergolan markant ändrar eller påverkar byggnadens utseende eller om den byggs på en altan där du måste ha bygglov.

Att bygga en altan kan vara ett roligt och givande projekt. Genom att följa tipsen i den här artikeln kan du skapa ett vackert och funktionellt uterum som familj och vänner kan njuta av i många år framöver.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *