Boing All-Service

Reparation av jordkällare hos en kund

Jordkällaren är den bästa platsen för att förvara stora mängder livsmedel, t.ex. grönsaker, rotfrukter, potatis och konserver. Men om jordkällaren är trasig och du vill ha hjälp med att reparera den så kan vi på Boing All-Service hjälpa dig.

För dig som vill veta mer om vad en jordkällare kan användas till och varför det kan vara bra och till din fördel att reparera din jordkällare så kan du läsa mer om det nedan.

Vad är en jordkällare och vad används dom till?

En jordkällare är en byggnad som vanligtvis är ganska liten och fristående från huvudbyggnaden. Den ligger helt eller delvis under jord, vanligtvis på en nordvänd sluttning. Förr i tiden använde man dem främst för att förvara färsk mat på vintern och övergick sedan på sommaren till att förvara exempel konserver och saft.

Det bärande taket består av sten som är format som ett tunnvalv. Ingången till en jordkällare har en stark, tättslutande trädörr, ofta med en innerdörr (svale) som fungerar som en sluss för att förhindra att det kylda rummet i jordkällaren kommer i kontakt med luften utomhus.

Det finns också en ventilationsöppning på ingångssidan och i den bakre delen av källaren finns en eller två takventiler/skorstensventiler för att cirkulera luft och förhindra att mögel bildas i källaren.

Fördelar med att använda sig utav en jordkällare

Det finns många fördelar med att använda en jordkällare idag ,och här nedan kan du läsa om några fördelar att använda sig utav en jordkällare:

  • Temperaturen i en jordkällare är relativt stabil oavsett årstid vilket gör det till ett naturligt kylskåp som kan användas hela året utan att använda en enda kilowatt.
  • En jordkällare kan också användas som ett svalt skafferi på sommaren.
  • En jordkällare kan också användas som vinkällare eller för mognadslagring av bland annat ost.
  • Om du har egna produkter kan du använda en jordkällare för att lagra grönsaker och frukt från din egen trädgård eller kolonilott, till exempel.
  • Du kan också använda en jordkällare för att förvara konserver, t.ex. sylt och saft.

Hur kallt kan det bli i en jordkällare och vad ska temperaturen ligga på?

Svar: Temperaturen i jordkällaren är perfekt för förvaring av varor året runt, eftersom den varierar mellan 10-12 grader på sommaren och 4-6 grader på vintern. Jordens naturliga fukt bidrar också till att hålla lagrade varor fräscha.

Måste man ha bygglov för jordkällare?

Svar: Om jordkällaren uppfyller de rätta villkoren kan den omfattas av reglerna för friggebodar eller attefallsreglerna. I så fall behöver du inget bygglov för att bygga den men i annat fall krävs ett bygglov för att bygga en jordkällare.

Du kan läsa mer om bygglov på www.boverket.se

Varför möglar det i jordkällaren?

Svar: För att undvika kondens och mögel bör du ventilera jordkällaren sparsamt, särskilt under sommaren då varm, fuktig luft kan komma in och snabbt värma upp utrymmet i jordkällaren som då blir en grogrund för mögel.

Så om du behöver hjälp med att renovera eller reparera din jordkällare eller kanske bygga en jordkällare så tveka inte att kontakta oss på Boing All-Service så hjälper vi dig.

Missa inte:

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *