En jordkällare är ett utmärkt utrymme för att förvara livsmedel som grönsaker, rotfrukter och konserver. Om din jordkällare behöver repareras kan vi på Boing All-Service hjälpa dig.
Vill du veta mer om hur vi kan åtgärda din jordkällare och varför det är en smart investering? Läs vidare nedan.
Vad är en jordkällare och vad används den till?
En jordkällare är en mindre byggnad, ofta fristående från huvudbyggnaden, som ligger helt eller delvis under jord – vanligtvis på en nordvänd sluttning. Förr användes den främst för att förvara färsk mat under vinterhalvåret och konserver, saft och liknande under sommaren.
Det bärande taket är ofta byggt i sten och har formen av ett tunnvalv. Ingången består av en solid, tättslutande trädörr, ofta kombinerad med en innerdörr (svale) som fungerar som sluss – detta för att förhindra att kall luft från källaren blandas med utomhusluften.
En ventilationsöppning finns vid ingången och en eller två takventiler/skorstensventiler sitter längst bak i källaren för att säkerställa god luftcirkulation och minska risken för mögel.
Fördelar med att använda en jordkällare
Det finns många fördelar med att använda sig av en jordkällare. Här är några exempel:
-
Naturlig kylning – Temperaturen i en jordkällare är relativt konstant året om, vilket gör den till ett naturligt kylskåp som inte förbrukar någon el.
-
Svalt skafferi på sommaren – Perfekt för att hålla livsmedel fräscha även under varma dagar.
-
Förvaring av vin och ost – Kan användas som vinkällare eller för lagring/mognad av exempelvis ost.
-
Egenodlat – Förvara frukt och grönsaker från din trädgård eller kolonilott på ett effektivt sätt.
-
Konservering – Idealisk för lagring av hemgjorda konserver som sylt, saft och inläggningar.
Hur kallt kan det bli i en jordkällare och vilken temperatur är optimal?
Temperaturen i en jordkällare är perfekt för året-runt-förvaring. Den brukar ligga mellan 10–12 grader på sommaren och 4–6 grader på vintern. Den naturliga fukten från jorden hjälper till att hålla dina varor fräscha under lång tid.
Måste man ha bygglov för en jordkällare?
Om jordkällaren uppfyller villkoren för friggebod eller attefallshus kan den byggas utan bygglov. I andra fall kan bygglov krävas. Det är alltid bra att kontrollera med din kommun vad som gäller just där du bor.
Du kan läsa mer om bygglov på www.boverket.se
Varför möglar det i jordkällaren?
Svar: Mögel i jordkällare uppstår oftast på grund av kondens, särskilt under sommaren. När varm och fuktig luft från utsidan släpps in i det svalare utrymmet, kyls luften snabbt ner och fukten kondenseras på väggar och tak. Detta skapar en fuktig miljö som är idealisk för mögeltillväxt. För att undvika detta bör du ventilera jordkällaren med försiktighet – gärna under svalare delar av dygnet – och undvika att ha dörren öppen under varma, fuktiga dagar.
Om din jordkällare har problem med fukt, dålig ventilation eller behöver en renovering, är vi på Boing All-Service redo att hjälpa dig.
Missa inte: